Att twitcha eller inte twitcha, det är frågan

I perioder brukar jag streama mitt spelande via en sajt som heter Twitch. Där finns tusentals kanaler där man kan kolla på livespel på alla tänkbara plattformar, och miljontals spelintresserade tittare. Visst är det kul att ha en massa människor som hejar på en när man ger sig in i en svår bossfajt. Men det innebär inte bara fördelar att streama sitt spelande.

Den största fördelen är nog den sociala biten, att även om man sitter ensam hemma och spelar kan man få sällskap, uppmuntran och samvaro med andra människor som gillar samma spel som en själv. Det är förstås fullt möjligt att man blir sittande och streamar timme efter timme utan att någonsin få någon som kollar, men det är också möjligt att få vänner och bygga relationer som kan växa vidare i andra kanaler.

En annan fördel är att man kan träna upp sin medievana och skaffa sig färdigheter som man kan använda till att bygga en Youtubekanal eller en podd. Det krävs inte mycket utöver en bra dator och en hyfsad mikrofon, men om du lägger lite mer krut på utrustning och grafik och andra detaljer kan det locka många tittare, och få dem att stanna längre.

Den största nackdelen är förmodligen om du inte får några tittare. Hade du lite dåligt självförtroende innan så lär det inte bli bättre av att tittare kommer förbi, kollar någon minut och sedan drar vidare.

En annan sak som kan kännas jobbig efter ett tag är känslan av att vara iakttagen, och att man förväntas underhålla sina tittare, istället för att bara koppla av och njuta av sin spelupplevelse.

Det är därför jag inte längre twitchar mina spelsessioner. Eftersom jag inte har någon Youtube-kanal som jag försöker ragga tittare och prenumeranter till känner jag inte något behov av att försöka monetarisera mitt spelande. Det kan få vara bara en hobby.