Så du vill bli proffs?

Kanske är det lite som med fotboll, att varenda grabb som någonsin har lirat lite boll någon gång drömmer om att bli proffs och spela i landslaget och stå där med en enorm pokal och folkets jubel. Men hur troligt är det egentligen att man ska kunna ta sin gaming till proffsnivå och spela på heltid?

Svaret: Inte särskilt troligt, men å andra sidan inte helt omöjligt. Esporten växer kraftigt från år till år, och omsätter miljarder (i dollar) så det finns pengar att hämta, det är helt klart.

Som med allt annat finns det bara ett sätt att bli proffs: träna, träna, träna.

Alla professionella gamers började på samma sätt, med att spela sitt favoritspel ensamma eller med sina kompisar hemma på pojkrummet (ja, det är nästan uteslutande grabbar) eller i källaren. Till stor del handlar det om att öva upp finmotorik och reflexer, men den spatiala intelligensen och analytiska förmågan är också avgörande för om du ska lyckas inom en bransch där så många kämpar för att ta sig till toppen.

Om du vill bli proffs föreslår jag att du väljer ut ett spel som du kan stå ut med att spela flera timmar om dagen under flera år framöver. Det är helt omöjligt att bli proffs på ett spel som man tycker är tråkigt, så välj ditt spel med omsorg.

Sedan är det kanske inte fråga om så mycket mängdträning som mer specifik utveckling av de nödvändiga färdigheterna. Det spelar ingen roll hur många timmar spel du har under bältet, det som är avgörande är hur bra du är på de färdigheter som just det här spelet kräver.

Hitta ett team med andra personer som är minst lika ambitiösa som du, och öva dig på att spela tillsammans med andra. Det finns i princip inget sätt att bli proffs på egen hand idag, utan det bästa du kan hoppas på är att du blir värvad till ett riktigt bra team.