Barn älskar leksaker men det är ändå inte alltid lätt att veta vad man ska köpa till födelsedagen eller julafton. I stället för att köpa många små leksaker så kan det vara en idé att satsa på en enda större sak, en riktig favorit. Och vad kan då vara bättre än att få en egen elbil som leksak?

En elbil i paketet kommer troligtvis att frambringa ett lyckligt leende på läpparna och många timmars glad lek, särskilt om ditt barn redan gillar att leka med bilar.

Elbilar i form av leksaker finns numera i många olika prisklasser och det går att hitta modeller som kostar mellan drygt 1000 kronor och upp emot 7000 kronor (eller ännu mer), för de riktigt fina modellerna. Många modeller har fjärrkontroll så att bilen kan navigeras av en vuxen vid behov.

Funktioner och utrustning i den lilla elbilen skiljer sig åt och det lönar sig därför att läsa produktspecifikationen noggrant. Det går också att söka efter olika tester eller omdömen från andra som köpt. Titta till exempel i produktspecifikationen efter uppgift om:

  • Batteritid/uppskattad körtid (mellan 45–60 minuters körtid är vanligt).
  • Funktioner (säkerhetsbälte, lampor, musik och liknande).
  • Vikt och storlek på bilen samt maximal vikt för användaren. Vissa bilar rymmer två barn men står det inte något om det så räkna med att det får plats ett barn.
  • Hastighet och rekommenderad ålder. Tänk på att bilen endast är en leksak och att barn inte är lämpliga förare ute i trafiken.
  • Varumärke (många riktiga biltillverkare har miniatyrmodeller för barn).

Här finns en köpguide avseende elbil barn, med exempel på olika modeller och prisklasser.

Varför är elbilen så populär som leksak?

Elbilar har varit populära som leksaker så länge de har funnits och innan dess var den klassiska lådbilen en uppskattad föregångare. Det är något särskilt med att kunna köra och styra ett litet fordon själv, något som många barn drömmer om. I takt med att tekniken har blivit bättre och mer prisvärd så har möjligheten att ha en egen elbil som leksak öppnats upp för fler barn än tidigare.

Det är inte bara barn som gillar leksaker, även många vuxna är fascinerade av små elbilar. Här är till exempel mer info om mannen som har byggt om en leksaksbil så att den nu kan åka på vägar. Kanske inte det mest bekväma färdmedlet men roligt ser det ut!