Trängselskatt är en typ av avgift som kan vara ganska lätt att glömma bort, i alla fall om du kommer från en mindre stad eller ort där dessa avgifter inte finns. Skulle du kunna tänka dig att slippa trängselskatt nästa gång du besöker en storstad? Då ska du läsa med här. Här får du nämligen veta mer om trängselskatt, samt hur du skulle kunna undvika den. Läs hur du kan slippa trängselskatt.

Vad är trängselskatt?

Vad är trängselskatt egentligen? Trängselskatten är ett system som hjälper till att minska trängsel i trafiken, samt förbättra stadsmiljön genom att minska utsläpp från motorfordon. Motorcyklar är dock undantagna och behöver inte betala trängselskatt. Pengarna som tas ut används till att betala för eventuella reparationer, vägbyggen eller underhållsarbeten i städerna.

På vägarna där trängselskatt tas ut sitter det kameror. Dessa kameror fotograferar varje passerande bils registreringsskylt. Passagen registreras i systemet, och du får en faktura på det belopp som ska betalas in. Det mesta sker alltså automatiskt. Du behöver bara hålla koll på när räkningen kommer.

Vart måste man betala trängselskatt?

För att kunna slippa trängselskatt så mycket som möjligt, måste man såklart veta vart denna skatt ska betalas. I Sverige behöver du betala trängselskatt i Göteborg och Stockholm. Än så länge behöver du inte betala någon trängselskatt i Malmö, men röster har lyfts för att införa den även där. Det är alltså i dessa storstäder du ska förvänta dig en liten avgift när du kör bil.

Vissa väljer att ta tåget, pendeln, bussen eller andra former av kollektivtrafik i stället för att köra själva i Stockholm eller Göteborg. Vissa gör det även för att slippa stressen och trängseln, men även för att slippa leta efter en parkeringsplats.

Så slipper du trängselskatt

Om du vill kunna besöka Göteborg eller Stockholm och samtidigt slippa trängselskatt, bör du undvika att köra bil i dessa städer under vardagarna. Trängselskatten tas nämligen ut måndag till fredag, mellan 06.00 och 18.29. Genom att köra bil under kvällar, nätter och helger kan du alltså slippa denna avgift och på så vis spara lite pengar på ditt resande. Du kan även slippa betala trängselskatt under lågsäsong.

Vissa bilister väljer att dölja sina registreringsskyltar på olika vis. Några metoder som används är plastfilm, tejp eller specialtillverkade luckor som fälls ner över skyltarna. Detta är dock inte att rekommendera, eftersom det kan leda till dryga böter. Välj i stället att köra under de avgiftsfria perioderna, eller acceptera att du blir ett par kronor fattigare.